کم کاری تیروئید و پر کاری تیروئید از دیدگاه طب سنتی ایرانی
کم کاری تیرویید و پر کاری تیرویید از دیدگاه طب سنتی ایرانی
اکثر ما تجربه ی ایجاد جوش و خارش و …و یا به اصطلاح” گرمی کردن” را بدنبال مصرف مواد غذایی گرم مثل ادویه جات و خرما و به اصطلاح” سردی کردن” با علایم تهوع و آبریزش از دهان و …را با مواد غذایی با طبع سرد مثل ماست و دوغ داریم.
ارتباط مزاج با تیرویید
یکی از تئوری هایی که البته نیاز به تحقیق و اثبات دارد ولی در طب سنتی ایرانی مطرح شده است این است که مصرف مواد غذایی با طبع گرم ترشحات هورمون تیرویید را زیاد کرده ومصرف مواد غذایی با طبع سرد این ترشحات را کم می کند.
غده تیروئید را بشناسیم
غده تیرویید غده کوچک پروانه ای است با وزن 10تا 20 گرم که با ترشح هورمون تیرویید و تاثیر آن بر روی ارگانهای بدن، اثرات زیادی بر سلامت انسان دارد و در صورت کم و زیاد شدن ترشح این هورمون علایم و عوارض زیادی در بدن ظاهر می شود.
تاریخ کشف غده تیرویید و عملکرد آن به اواخر قرن 18 برمی گردد، بقراط و جالینوس، گواتر یا بزرگی غده تیرویید را که اکثرا همراه کم کاری تیرویید و کم ترشح شدن هورمون تیرویید است را ناشی از مصرف آب حاصل از ذوب برف می دانستند.
شباهت علایم کم کاری تیرویید با سردی مزاج و پرکاری تیرویید با گرمی مزاج
وقتی فردی دچار افزایش ترشحات هورمون تیرویید یا هایپر تیروییدی می شود علایم سوءمزاج گرم را نشان می دهد و برعکس کسیکه کمبود هورمون تیرویید یا هایپوتیروییدی دارد علایم مزاج و سوء مزاج سرد ظاهر می شود.
علایم هایپوتیروییدی و سوءمزاج سرد شامل خستگی، عدم تحمل سرما، افزایش وزن، یبوست، ریزش مو و…می باشد.
علایم هایپر تیروییدی و سوءمزاج گرم شامل بیقراری، احساس حرارت زیاد، قرمزی صورت ، طپش قلب و … می باشد.
با توجه به شباهت علایم سوءمزاج سرد بدن و هایپوتیروییدی و سوءمزاج گرم بدن و هایپر تیروییدی متخصصان طب سنتی ایرانی با درمان سوءمزاج گرم یا سرد به رفع مشکلات کم کاری و پرکاری تیرویید کمک می کنند.
برای درمان هایپوتیروییدی یا سوءمزاج سرد چه پیشنهاد می شود؟
- فعالیت بدنی مناسب و منظم روزانه
- مصرف خوراکی های گرمی بخش مثل بادام و شربت آب و عسل و … و کم کردن مواد غذایی سردی بخش مثل ماست، خیار، گوجه فرنگی و ….
- مالیدن و ماساژ روغنهای گرم به ناحیه تیرویید مثل روغن بابونه، و روغن سیاه دانه
- بادکش ناحیه تیرویید با هدف کشیدن خون و حرارت به ناحیه مذکور و گرم کردن آن.
- نکته دیگری که در زمینه مشکلات تیرویید خصوصا کم کاری تیرویید باید مد نظر داشت ترشحات یا خلط پشت حلقی و به اصطلاح طب سنتی “نزله” است که سبب ایجاد یا تشدید سوءمزاج می شود که حتما باید در درمان این مشکل اهتمام ورزید مصرف دمنوش بابونه و بخور بابونه تا حدودی به رفع ترشحات پشت حلقی کمک می کند.
دقت کنید:
مصرف زیاد گل کلم،کلم برکلی، خردل، شلغم و سویا به افراد دارای کمکاری تیرویید توصیه نمیشود.
برای درمان هایپرتیروییدی یا سوء مزاج گرم چه پیشنهاد می شود؟
اصلاح مزاج و برطرف کردن سوءمزاج قدم اول درمان هایپرتیروییدی است ولی بطور کلی درمانهای هایپرتیروییدی کمی مشکلتر است و مطالعات بیشتری برای درمان این بیماری مورد نیاز است.
از درگیر شدن با بیماری تیرویید پیشگیری کنید
برای پیشگیری از بیماری های تیرویید باید جلوی عوامل ایجاد کننده این مشکلات گرفته شود
پرخوری، کاهش فعالیت بدنی و وضعیت روحی روانی(اعراض نفسانی) نامناسب سبب ایجاد مشکلات ترشح هورمون تیرویید می شوند البته در این موارد مشکلات ارثی را نیز نباید از نظر دور داشت .
نکته مهم:
برای کنترل بیماری های تیرویید اگر در حال مصرف دارو هستید به یکباره دارو را قطع نکنید اقدامات و تدابیر طب سنتی را انجام داده و اجازه دهید تا پزشک متخصص تجویز کننده دارو، با توجه به نتایج آزمایش تصمیم بگیرد که دارو را کم یا زیاد کند.
دکتر الهام پارسا
به این محتوا رای بدهید.