کنترل غم و اندوه از نظر طب سنتی

کنترل غم و اندوه از نظر طب سنتی

توسط 26 بهمن 1401 -

غم و اندوه در طب سنتی

در طب سنتی اصولی برای حفظ سلامت ذکر شده که به این اصول “سته ضروریه” یا ششگانه حفظ سلامت می گویند یکی از این اصول کنترل اعراض نفسانی یا وضعیت روحی روانی است.

(6 مورد دیگر از اصول سبک زندگی، فعالیت بدنی و ورزش، بهداشت خواب، تغذیه و رعایت بخور و نخورها، کنترل هوای استنشاقی و کنترل خروجی ها و ورودی های بدن است)

حالات روحی روانی و یا به گفته طب سنتی، اعراض نفسانی روی تمام ارگانهای بدن تاثیر دارد و چه بسا علت اصلی خیلی از بیماریها همین بهم خوردن حالات روحی روانی باشد.

تاثیر اعراض نفسانی بربدن خیلی سریع و ناگهانی است برای مثال، در هنگام عصبانیت سریع بدنمان گرم می شود که اگر بخواهیم این گرما را با غذا ایجاد کنیم زمانبر است ولی عصبانیت بصورت فوری این گرما را ایجاد میکند.

یا در لحظه ترس سریع احساس سرما میکنیم و بدن سرد می شود که برای ایجاد این تغییر مزاج و سرما با تغذیه زمان بیشتری نیاز است.

وضعیت روحی و روانی بر تمام ابعاد زندگی افراد تاثیر می گذارد و وجود این حالات و تغییرات بدنی به دنبال اعراض نفسانی تا حدودی مورد قبول و پذیرش است اما وقتی از حالت تعادل خارج شده و بیش از حد بروز کنند، اثرات مخرب و زیان باری بر جسم خواهند گذاشت.

یکی از اعراض نفسانی منفی را بشناسیم!

غم یکی از منفی ترین اعراض نفسانی است که سبب می شود بدن آرام آرام به سمت سردی برود، غم زیاد در دراز مدت می تواند سبب آسیب به ارگانهای بدنی شود و حتی می تواند سبب افسردگی شدید شده و فرد را مجبور به استفاده از داورهای شیمیایی یا گیاهی کند.

حس غم برای همه افراد با هر مزاج و شرایطی مناسب نیست ولی ضرر بیشتر غم به افرادی می رسد که در گروه مزاجی سرد و یا دقیق تر سرد و خشک(به اصطلاح سوداوی) قرار دارند.

غم سبب می شود که گرما و حرارت غریزی ما که عامل زنده ماندن ماست کم شود و این مسئله در واقع باعث پیری زودرس و سفیدی مو می شود.

غم و غصه زیاد همه قوای بدن را ضعیف میکند و با نقص ایجاد شده در سته ضروریه یا ششگانه حفظ سلامت سبب ضعیف شدن سیستم ایمنی و مستعد شدن فرد برای درگیری با انواع بیماریها می شود.

چطور از غم و غصه زیاد خلاص شویم؟

در واقع سوگواری و غصه خوردن بدنبال مرگ عزیزانمان و یا از دست دادن مال و ثروتمان تا حدی طبیعی است ولی اگر این حالت شدید و طولانی شود مضر بوده و باید بدنبال راهکار درمانی برای حل این مشکل بود.

در زیر چند راهکار ساده جهت برطرف شدن غم و غصه و کنترل آن آورده شده است که با رعایت این توصیه ها کمک می شود مشکل غم فرد به سمت افسردگی و بیماری جدی پیشروی نکند.

  • نگاه به چهره پدر مادریا اعضای خانواده و دلگرم شدن با وجود آنها می تواند کمک به برطرف شدن غم و اندوه کند
  • نگاه کردن به مناظر طبیعی مثل جنگل و دریا و …..
  • خواب متعادل
  • ورزش و فعالیت بدنی مناسب
  • ماساژ بدن و دست وپا
  • استحمام کردن
  • لباسهای با رنگ شاد پوشیدن – محیط شاد
  • اهمیت ندادن به مسائل و توکل به خدا و در مشکلات خود را بزرگتر و قوی تر از مسائل دیدن
  • هم نشینی با خانواده و دوستان
  • گوش دادن به صداها و نغمه های طبیعی مثل صدای آبشار و صدای پرندگان

برای داشتن آرامش بیشتر چه کنیم؟

  • تنفس طبی(دستور تنفس طبی به این صورت است که فرد در محیطی آرام بطور نشسته یا خوابیده قرار بگیرد، سپس نفس عمیق بکشد 5 ثانیه نفس خود را حبس کند سپس 10 ثانیه بطور آرام هوا را از ریه ها خالی کند ( بازدم) سپس 4 ثانیه استراحت کرده و مجدد نفس می کشد، در هنگام غم و غصه و عدم وجود آرامش بهتر است تنفس طبی بارها تکرار شود و هر بار 10 مرتبه تنفس طبی جهت آرام سازی توصیه می شود)
  • بوییدن مداوم گلاب و پاشیدن گلاب روی صورت فرد داغدار

خوراکی های مناسب برای آرامش و کم شدن غم و اندوه

  • دمنوش اسطوخودوس با لیمو و عسل روزی سه بارهر بار 1 قاشق دم شود. (اگر فشارخون بالا ندارید)
  • شربت گلاب و زعفران( 1لیتر گلاب نیم کیلو شکر یا عسل و 1گرم زعفران بجوشد تا غلیظ شود ) روزی چند نوبت از این شربت در آب ریخته و نوشیده شود. (این شربت برای خانمهای باردار مناسب نیست)
  • در صورت عدم اشتها و عدم مصرف غذا شیر بادام خورده شود. (بادام بدون پوست قهوه ای همراه 1 قاشق عسل و گلاب و 1 لیوان آب داخل مخلوط کن ریخته شود و مایع شیری رنگ آن نوشیده شود)
  • آب سیب و زعفران روزی 3تا 4 لیوان.
  • فالوده سیب: دو عدد سیب متوسط رنده شده با گلاب و عسل روزانه خورده شود.
  • شربت سرکه شیره: ترکیب سرکه(2 واحد) و شیره انگور(5 واحد) و آب (4 واحد) است که جوشانده شود و غلیظ شود. از این شربت 2تا3 قاشق داخل آب ریخته و خورده شود.
  • دمنوش به روزی 1تا 2بار دم شود و با کمی عسل خورده شود. (برای درست کردن دمنوش به فقط کافیست به خرد شده را در آفتاب قرار داده و یا روی حرارت بخاری و …خشک کرد سپس این به ها را کمی در ماهیتابه بدو روغن تفت می دهیم این به خرد وخشک را در آب ریخته و دم میکنیم)

 

این مسئله را باید دانست که زندگی امروزه هیچگاه خالی از اتفاقاتی که سبب غم و غصه و اندوه میشود نیست و هر روز علت هایی سبب ایجاد این حالت روحی منفی می شود، آنچه که مهم است این است که در برخورد با این عامل مخرب سلامتی چه نگرشی خواهیم داشت و چگونه به خود کمک می کنیم تا غم، طولانی نشود و برای ما ایجاد مشکلات جدی نکند.

دکتر الهام پارسا

همه آنچه درمورد افسردگی باید بدانیم: کلیک کنید

 

 

 

 

به این محتوا رای بدهید.

دیدگاه خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *