درمان نازایی در طب سنتی
نازایی و ناباروری از مشکلاتی است که همیشه در مبحث پزشکی مورد توجه پزشکان و پژوهشگران بوده است میل به داشتن فرزند و ادامه دار شدن نسل از علل مهم توجه زیاد به این مسئله است.
در طب جدید روشهای بسیار زیاد و گاها موفق در درمان نازایی وجود دارد هزینه زیاد و عوارض بسیاری که گهگاه در این روشهای درمانی وجود دارد بیماران دارای مشکلات نازایی را به سمت و سوی روشهای درمانی کم عارضه تر سوق می دهد در ضمن درمانهای نازایی در طب جدید و نوین هم صد در صد پاسخگو نبوده و در تعدادی از بیماران همچنان مشکل نازایی معضل بدون درمان در نظر گرفته می شود.
طب سنتی که سابقه طولانی در کنترل و درمان بیماری ها دارد دیدگاه متفاوتی نسبت به نازایی و درمان آن دارد.
اگر بعد از یکسال از نزدیکی جنسی بدون روش جلوگیری زن و مردی، بارداری صورت نگیرد نیاز به بررسی در هر دوی آنها ( زن و مرد ) می باشد.
واژه نازایی در طب سنتی کلمه “عقر” می باشد.
به طور کلی علل نازایی را می توان اینگونه طبقه بندی کرد:
-
وجود اشکال در مایع منی مرد و زن:
در مردان:کاهش یا نبود اسپرم به دلایل مختلف در مایع منی یا عدم حرکت مناسب اسپرم ها
در زنان: عدم وجود فولیکولها ی مناسب در تخمدان
که این مشکلات در زنان و مردان می تواند بدلیل اختلال مزاج(سوء مزاج) ایجاد شده در اندامهای تناسلی باشد.
-
وجود بیماری یا اختلال آناتومی در رحم زن:
از دیدگاه طب سنتی بیشترین علل نازایی جزو این دسته است.
برای مثال انواع ورم ها و زخمها و …در رحم که از مستقر شدن تخم تولید شده در رحم ممانعت می کند ،
یا اختلات مزاجی (سوءمزاج رحمی) در رحم که می تواند سبب نازایی شود.
نوشیدن زیاد آب سرد و سایر خوراکیهای با مزاج و طبع سرد مثل خیار و ماست و ….، استفاده زیاد از داروهای دارای طبع سرد مثل کافور و یا خوردن ترشیجات زیاد سبب سرد شدن طبع رحم می شود که این مسئله خود می تواند با تغییر ایجاد شده در الگوی قاعدگی(پریود) و همچنین منع ورود مواد غذایی و …به رحم سبب نازایی شود.
در اختلال مزاجی یا سوءمزاج خشک رحمی، بعد از وارد شدن منی مرد به سیستم تناسلی زن، بدلیل خشکی، مایع منی و اسپرمها از بین می روند و نازایی ایجاد می شود.
در سوءمزاج تررحم هم، بدلیل لغزنده بودن محیط رحم از رسیدن اسپرم به داخل رحم جلوگیری می شود.
-
وجود اختلال در اندامهای تناسلی در مردان:
آسیبهای مختلفی که به سیستم تناسلی مردان (بیضه ها و …) وارد می شود می تواند در تولید منی مناسب اختلال ایجاد کند و سبب نازایی شود انواع ضربه ها، استفاده خوراکی زیاد از کافور، مالیدن مواد و گیاهان دارای طبع سرد بر روی سیستم تناسلی و … می توانند از علل ایجاد نازایی در مردان باشند.
-
وجود اشکال در شکل ظاهری اندام تناسلی مردان:
وجود اشکالات آناتومیکی در اندام تناسلی بیرونی مردان مثل کوتاهی یا بلندی زیاد آلت تناسلی می تواند مانعی برای باروری باشد.
چاقی هم مثل کوتاهی آلت تناسلی عمل می کند و اجازه قرار گرفتن مناسب مایع منی بر دهانه رحم را نمیدهد و سبب نازایی می شود.
-
وجود بیماری در سایر اعضای بدنی:
در طب سنتی اهمیت زیادی به سه عضو قلب و مغز و کبد داده می شود و حتی نام این سه عضو، “اعضای رییسه بدن” بدلیل اهمیت زیاد گذاشته شده است در حقیقت برای اینکه هر کس سالم باشد و عملکرد مناسبی داشته باشد سلامت این سه عضو ضروری است.
پس در بیماری و مشکل ناباروری نیز به این اعضا توجه ویژه ای می شود و در صورت عدم سلامت قلب و مغز و کبد نیاز است که در قدم اول به درمان مشکلات این سه عضو پرداخته شود.
سایر بیماریها مثل افسردگی شدید، اضطراب و غم زیاد، سردردهای شدید و بیماریهای معده و کلیه و … هم می تواند سبب نازایی شود.
-
وجود اشتباهاتی نظیر زمان نامناسب و شیوه غلط نزدیکی جنسی:
بلند شدن و برخاستن بلافاصله بعد نزدیکی و شستشوی سریع اندام تناسلی زنان(واژن)، ترس و عصبانیت و غم زیاد در هنگام نزدیکی، وجود درد شدید و استشمام بوهای نا مناسب می تواند سبب نازایی شود.
نزدیکی جنسی زیاد و عدم رعایت فاصله مناسب بین نزدیکی های جنسی هم می تواند با ایجاد ضعف، باروری را مختل کند.
گهگاه استفاده سرخود از مواد شیمیایی یا معدنی مثلا برای تنگ شدن ناحیه واژن(اندام تناسلی بیرونی زنان) نیز می تواند موجب نازایی شود.
چه بسا یاد دادن مهارتهای جنسی درست در زن و مرد می تواند براحتی مشکل عدم باردار شدن را حل کند.
برای بهبود و کنترل عدم باروری زنان، مشارکت و همکاری زن و مرد و بررسی دقیق علایم و کنترل ارگانهای تناسلی و غیر تناسلی هر دو مورد نیاز است تا با تشخیص درست، درمان موثر هم پیشنهاد گردد.
آنچه که در طب سنتی برای سالم ماندن اهمیت بسزایی دارد داشتن سبک زندگی مناسب و درست است، خوابیدن به موقع و به اندازه، انجام فعالیت بدنی و ورزش مناسب، داشتن وضعیت روحی روانی خوب، استنشاق هوای سالم و بدون آلودگی و کنترل راهای دفعی بدن(نداشتن یبوست و …) و از همه مهمتر رعایت آداب تغذیه و خوردن مواد سالم و مورد نیاز بدن از جمله مواردی است که برای داشتن بدنی سالم مورد تاکید است. و بی شک برای بهبود باروری رعایت این اصول بعنوان قدم اول درمانی محسوب می شود.
دکتر الهام پارسا
ویزیت طب سنتی دکتر الهام پارسا
به این محتوا رای بدهید.